Varme arbeider kurs

Hvert år oppstår det brann i forbindelse med utførelse av varme arbeider. Derfor er det viktig at de som utfører slikt arbeid er godt kjent med ulike former for brannrisiko.

Det ligger et felles ansvar på oppdragsgiver, arbeidsgiver og arbeidstaker å sørge for at den som skal utføre varme arbeider har gyldig sertifikat. Et varme arbeider kurs sikrer grunnleggende brann- og sikkerhetsfaglig kompetanse, og er en forutsetning for å drive varme arbeider på en trygg måte.

Varme arbeider

Varme arbeider omfatter bruk av åpen ild, varmluft, oppvarming og sveise-, skjære-, lodde eller slipeutstyr på arbeidsplassen. Slikt arbeid foregår tryggest på arbeidsplasser som jobber med dette til daglig, som for eksempel et sveiseverksted. Her stilles det ikke krav til varmearbeiderkurs.

Utføres varme arbeider imidlertid på en tilfeldig arbeidsplass, øker risikoen for brann og det stilles krav til sertifikat. Eksempler på slikt arbeid er montering og reparasjon av maskiner, rør og beholdere.

 

Varme arbeider med vinkelsliper

Kursets innhold

Vi i Brann & Sikkerhetstjenesten gjennomfører varme arbeider kurs for håndverkere og personer som utfører installasjons-, monterings- og vedlikeholdsarbeid ved hjelp av blant annet sveising, skjæring og sliping.

Etter et varme arbeider kurs skal deltakeren ha fått tilstrekkelig kunnskap for å kunne utføre varme arbeider på en forsvarlig måte. Kurset inneholder først en forelesningsdel og avsluttes med en praktisk slukkeøvelse og oppsummerende teoretisk prøve.

Vårt varme arbeider kurs inneholder:

  • ansvar, lover og forskrifter
  • brannteori og risiko
  • brannforebyggende tiltak
  • sikkerhetsregler
  • praktisk slukkeøvelse og brannøvelse
  • avsluttende prøve

Pris på kurs: kr 2 500 per person.

 Det må være minimum 10 deltakere for at kurset gjennomføres. 

Offentlige krav

Forsikringsselskapene stiller nå krav til gyldig sertifikat ved utførelse av varme arbeider. Målet er å øke forståelsen rundt brannfare og sikre forebyggende tiltak på arbeidsplassen.

Kravet står oppført i sikkerhetsforskriftene og gjelder både bedriftens faste ansatte og innleid arbeidskraft.

Også myndighetene har satt krav til utførelse av varme arbeider. Disse er nedfelt i blant annet arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Lovene beskriver på en overordnet måte hvordan man skal forholde seg til risikofylt arbeid, og pålegger blant annet brannforebyggende tiltak og krav til internkontroll.

Et varmearbeiderkurs hos Brann & Sikkerhetstjenesten dekker forsikringsselskapenes krav til opplæring. Bevis etter endt varme arbeider kurs utstedes av Norsk Brannvernforening NBF med en varighet på 5 år. Sertifikatet er gydig i Norge, Danmark, Finland og Sverige.